02/07/2024 0 Kommentarer
NÅR JEG SKAL SNAKKE MED VORHERRE SKAL DET VÆRE PÅ DANSK
NÅR JEG SKAL SNAKKE MED VORHERRE SKAL DET VÆRE PÅ DANSK
# Klumme
NÅR JEG SKAL SNAKKE MED VORHERRE SKAL DET VÆRE PÅ DANSK
Af Flemming Kloster Poulsen, præst
En refleksion over søndagen i St Katharine's.
For nylig var en dansk mand til gudstjeneste og ved frokosten sagde han: “Jeg har boet i England mange år, skriver og taler bedst på engelsk, men når jeg skal snakke med Vorherre, så skal det være på dansk.”
Sådan tror jeg det er for mange, der går til gudstjeneste i St Katharine’s. Når vi skal snakke med Vorherre, skal det være på vores modersmål. Sproget er vigtigt. Der ligger både identitet og et tilhørsforhold. ”Modersmaal er vort Hjertesprog”, skrev Grundtvig i 1837 (Højskolesangbogen 172).
Det betyder at når vi skal reflektere over eget liv, eksistentielt og personligt, så er det hjertesproget vi har brug for. Derfor giver mandens udsagn god mening. Mange har boet i England mange år, andre er her kun for en kort bemærkning. Men fælles er, at det er de kendte salmer og det danske sprog, der binder os sammen.
Så når danskere søndag formiddag mødes i St Katharine’s i London, så mærker man et fællesskab der stikker dybt og har stor betydning.
Det er grunden til at vi gør meget ud af søndagen. Her sætter vi alle sejl til. Organist, sangere, bestyrerparret, zoom-master, kordegn. Det er alle mand på dæk.
Men der er også en dybere, teologisk grund til søndag er en vigtig dag i ugen. Det var en søndag morgen at tre kvinder kom ud til Jesu grav og en engel fortalte at han var opstået fra de døde. Derfor er hver søndagsgudstjeneste dybest set en fejring af påskemorgens tomme grav og opstandelse.
Derfor byder jeg altid glædelig søndag til de kirkegængere, der er kommet. For det, vi deler i gudstjenesten, har lys og glans fra den tomme grav, det er glædeligt og det skal løfte og give håb til os alle.
Frokost og butik
Men søndag er ikke kun gudstjeneste. Det er også muligheden for at gå ind i church hall og få sig en let dansk frokost sammen med andre. Det er der heldigvis hver søndag mange der benytter sig af. Der er sildemadder, kartoffelsalat, rugbrød, dansk ost m.m.
Hen over bordet får vi hilst på hinanden og vendt stort og småt. Rigtig mange nye venskaber og bekendtskaber er begyndt her. Her kan vi fortælle små bidder af vores historie og vise lidt om hvem vi er. Og det viser sig gang på gang at hver især har sin historie at fortælle.
Hver søndag er butikken åben og man f.eks. kan købe danske varer som eddike, sild, bagepulver, for ikke at nævne de bjerge af lakrids, som vi sælger. Desuden har butikken også et lille udvalg af dansk design.
Konfirmander, højskole, musik
Mange af kirkens øvrige aktiviteter sker også om søndagen. Det gælder særligt konfirmanderne som kommer 10 søndage i løbet af vinterhalvåret, deltager i dagens gudstjeneste, får en let frokost og bagefter har vi undervisning til ca kl 15. Det fungerer fint og gør det muligt for danske konfirmander fra mange forskellige skoler i hele London at mødes.
En gang imellem arrangerer vi også frokost- eller eftermiddagskoncerter om søndagen, hvor vi benytter os af kirkerummets fornemme akustik.
Det er også om søndagen at vi i forlængelse af frokosten har højskole med foredrag, diskussion og sange fra højskolesangbogen. Det er en del af kirkens virke at tilbyde kirkelig oplysning og refleksion på den måde.
En dag havde jeg et par på besøg, som gerne ville giftes. Jeg viste dem rundt i kirken og bagefter sagde de begejstret: “Det er jo en fantastisk kirke, det er jo byens bedste selskabslokale!”
Jeg giver dem helt ret. St Katharine’s er et unikt mødested for danskere i London. Derfor skal vi give den gas og være et hus med højt til loftet og plads til alle. Ikke en lukket kirke for de få og indforståede, men en åben brugskirke for almindelige danskere i London og deres familier. Velkommen!
Kommentarer