Udgivet fre d. 15. maj 2020, kl. 12:14

Siden 15. marts har Den Danske Kirke i London været lukket på grund af Coronavirus krisen og deraf følgende lockdown. Nu, hvor krisen har toppet, og regeringen er begyndt langsomt at hæve lockdown, har vi gjort os følgende tanker om genåbningen af kirken.

Som udgangspunkt følger vi den britiske regerings vejledning for kirker, synagoger og moskeer – og gode råd fra vore engelske nabokirker (Camden nord- og sydprovstier, Edmonton Stift).

Det er vigtigt, at vi i hele genåbningsfasen kan overholde de gældende retningslinier for hygiejne, social distance, toiletrengøring. Det skal vi, ikke kun af hensyn til ældre og særligt udsatte mennesker, men fordi kirken er et offentligt hus, hvor alle skal kunne færdes så sikkert som muligt.

Vi forventer, at genåbningen kommer til at forløbe i tre faser:

Fase 1, som vi forventer kan begynde i begyndelsen af juli 2020

Her kan f.eks. præsten mødes med en anden person til en samtale i kirken. Og vi kan begynde at live-streame gudstjenester fra kirken, hvor præst, sanger, organist, tekniker medvirker.

Fase 2, som kan begynde, når forholdene tillader det efter regeringens vejledning

Her kan vi begynde at holde dåb, vielse og bisættelse med begrænset antal deltagere, så alle regler om social distance og hygiejne bliver overholdt. Fællessang kan muligvis ikke finde sted endnu. Det vil være nødvendigt på forhånd at aftale meget præcist med deltagerne, hvordan man fordeler sig i kirken. F.eks. kan en familie, som til daglig bor sammen, dele bænk. Men folk som kommer alene, skal sidde på en stol eller bænk for sig selv med distance til andre.

Fase 3, som kan begynde når forholdene tillader det efter regeringens vejledning

Her kan vi begynde at holde almindelige offentlige søndags-gudstjenester, i starten med begrænset deltagerantal – og stadig med overholdelse af de nødvendige retningslinier for social distance og hygiejne. Gradvist kan vi begynde at have fællessang og nadver. Gradvis kan vi øge antallet af deltagere indtil vi igen er på fuld kapacitet. Det bliver også i denne fase at vi gradvist kan genåbne kirken for alle de aktiviteter, som normalt foregår i ugens løb.

De fleste forventer, at genåbningsfasen i et eller andet omfang kommer til at vare hele 2020.

Dette er den overordnede plan som det ser ud i dag. Meget kan ændre sig undervejs, så vi vil tage det uge for uge, og handle efter, hvordan de aktuelle forhold er.

Præster og kirkeråd,

Den Danske Kirke i London 15. maj 2020