Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Mindeord ved prins Henriks død

Mindeord ved prins Henriks død


# Aktuelt
Udgivet af Flemming Kloster Poulsen, onsdag d. 14. februar 2018, kl. 09:52

Af Flemming Kloster Poulsen, præst ved Den danske Kirke i London

Prins Henrik er død, 83 år gammel og her til morgen kl 8 hejste vi flaget på halv ved Den danske Kirke i London.

Set fra mit kirketårn vil jeg huske prins Henrik for at være en farverig del af det offentlige liv i Danmark. Han spændte vidt og var en sammensat personlighed.

Blandt hans interesserer var så forskellige ting som international politik og historie, jagt og madlavning, han skrev fremragende digte på dansk og fransk, og han var en yderst habil pianist. Desuden kendt for at være et dedikeret familiemenneske.

Han blev født i 1934 i en stor fransk familie, voksede op i Hanoi, studerede i Frankrig, havde diplomatisk arbejde i London. I 1966, som 32 årig, kom han til Danmark og blev gift 1967 med Dronning Margrethe og fik titel af prinsgemal.

I sin offentlige fremtræden i Danmark som Dronningens mand var han meget menneskelig på godt og ondt, han insisterede på at være sig selv. Havde let til smil og latter i sine utallige møder med vidt forskellige mennesker, og var en mand med stor appetit på livet.

Flere gange gjorde også sig selv sårbar og til skydeskive for den offentlige forargelse, senest da han for et års tid siden gik i medierne med sin utilfredshed over ikke at kunne få titel af konge – og hans beslutninig om ikke at ville begraves ved siden af Dronning Margrethe. Ifølge hans egne ord, havde han en følelse af ikke at være tilstrækkelig anerkendt.

Det kan man sige at han ikke skulle have gjort. På den anden side var det netop gennem sådan noget, han viste at han var et menneske af kød og blod. Set fra mit kirketårn, er det noget af det, der gjorde ham ægte.

Via sin ægtefælle Dronning Margrethe kendte prins Henrik til de danske udlandskirker, da Margrethe gennem mange år har været protektor for Den Danske Sømands- og Udlandskirker.

Desuden var prins Henrik for nogle år siden på besøg ved Den Danske Kirke i London og deltog i en gudstjeneste sammen med Dronningen og var bagefter med ved reception i haven - omend plaget af smerter i sin ryg.

Jeg vil også nævne at da den store indsamling til renovering af kirken startede for nogle år siden, var Dronnning Margrethe og Prins Henriks Fond blandt de første til at give et klækkeligt beløb - hvilket trak mange andre med.

På Den danske Ambassade i London er flaget på halv og samtidig er der åbnet en kondolencebog, som enhver kan skrive i.

 Ære være prins Henriks minde.  

Ophavsret: