Dansk gudstjeneste i LondonDansk gudstjeneste i London

Når man åbner døren til St. Katharine’s kirke, træder op af de tre trin ind til kirken træder man ind i et særligt rum. Her er højt til loftet, lyset strømmer ind af de høje vinduer og blikket føres opad mod glasmosaikken og alteret som ligger langt væk fra indgangen. Kroppen føres, ligesom blikket, opad i kirken, man vender opmærksomheden et andet sted hen end ellers. Kirken er bygget netop med det formål, at her forholder man sig til noget andet end ellers, til Gud.

Her er noget særligt på spil, noget alvorligt, højtideligt, helligt, og man overvejer måske et øjeblik den rolle Gud spiller, eller ikke spiller, i ens liv.

Man kan godt være kristen uden at gå i kirke og til gudstjeneste, siger mange. Det er også rigtigt. Men bevægelsen ind i kirken og ud i dagliglivet igen er vigtig at gøre. Ikke fordi kirkebygningen i sig selv er hellig, men i kirken finder en undtagelse fra det daglige sted. Her finder noget højtideligt sted. Her kan man henvende sig til Gud, og hvis man mangler ord, kan man låne dem i de faste bønner, i salmerne og i de bibelske tekster, som læses op i kirken.

Man kan selvfølgelig også nøjes med bare at sidde og blive klogere på kristendommen og på sig selv. Der er gudstjeneste hver søndag kl. 11 i St Katharine's. Efter gudstjenesten kan man købe dansk frokost i kirkens churchhall.

Gudstjenestesproget er dansk, salmerne er fra Den Danske Salmebog, og liturgien er den traditionelle, lutherske højmesse, som bruges i de danske sognekirker. Et par gange om året holder vi dog "dansk" gudstjeneste på engelsk - hold øje med kalenderen.