BoligBolig

Boligmarkedet i London såvel som i hele England er mildt sagt varieret. Huspriserne er væsentligt højere end i Danmark, standarden typisk lidt lavere og afstanden til arbejdsplads, skoler og uddannelsesinstitution ofte lang. Ikke kun boligens pris, kvalitet og beliggenhed indgår i overvejelserne, men i høj grad også trafik, transporttid og adgang til offentlig transport.

Boligsøgning
Boligmarkedet er broget, udbyderne er mange, og du skal tænke dig om, før du skriver under på en lejekontrakt. Begynd med at undersøge markedet, og regn med, at det kan tage lidt tid at finde en bolig, der både matcher behov og pengepung. Bemærk, at briterne ikke regner i kvadratmeter, men i soveværelser, når de opgiver en boligs størrelse.

Der er flere måde at søge:
Du kan holde øje med opslag på offentlige steder (biblioteker, supermarkeder, sportscentre o.l.) og med annoncer på nettet og i blade og aviser. Der er altid boligannoncer i det gratis blad TNT, og ellers kan man købe Time Out, som udkommer  hver onsdag. Af aviser kan nævnes Loot og Evening Standard Classified (kun torsdag), som begge er rene annonceaviser. Der er desuden boligannoncer i de fleste lokale aviser og også i flere af de landsdækkende.

Du kan finde boligopslag hos byens News Agents (kiosker), og på nettet kan du kigge på www.loot.co.uk eller www.gumtree.co.uk

Lejligheder der udbydes på internettet og i lokale kiosker er ofte ledige med det samme. Vær opmærksom og tænk dig godt om, inden du skriver under. Der er mange bondefangere, som slår plat på den store efterspørgsel på lejeboliger.

Huslejen for en delelejlighed (ca. 2-6 personer og udnyttet til sidste kvadratmeter) ligger omkring £80-120 pr. uge pr. person, men den afhænger selvfølgelig af lejlighedens standard og beliggenhed.

Foretrækker du en sikrere fremgangsmåde, kan du henvende dig til en mægler (Estate Agent/Letting Agent).  Her er lejligheder som regel i den dyrere ende, og der kan være høje gebyrer og andre uforudsete udgifter forbundet med at leje gennem en mægler. Til gengæld kan du være nogenlunde sikker på, at kontrakter og formaliteter er i orden, og du har nogen, du kan henvende sig til med eventuelle klager. Hvis du skal leje mere end et værelse, kan det anbefales at kontakte flere mæglere, og lade dem finde det frem, de har. De gode lejligheder lejes hurtigt ud, og budrunder er ikke ualmindelige selv på lejelejligheder. Vær opmærksom på agenternes gebyr og få evt. på skrift fra agenten hvilke gebyrer, du skal betale.

På internettet kan du søge adresser på ejendomsmæglere, som udlejer både huse og lejligheder under:
www.primelocation.co.uk
www.findaproperty.com
www.realestatelondon.com

www.rightmove.co.uk

Lejekontrakten
De fleste lejekontrakter er på minimum et halvt år, og du skal regne med at betale en måneds husleje i depositum. Derudover kan du blive bedt om at give reference fra bank, arbejdsgiver og fra en tidligere udlejer.

Vær opmærksom på huslejen og evt. huslejestigninger, og på opsigelsesfristen. Sørg for, at der aftales syn og aflægges synsrapport, så du ikke risikerer at miste dit depositum. Det kan være en god idé at gennemgå kontrakten med en, der kender til lejekontrakter.

Huslejen er som regel eksklusive vand og gas/el, så sørg for at finde ud af, hvor meget du kommer til at betale til faste udgifter hver uge. Flytter du ind i et allerede etableret bofællesskab, er de faste udgifter regnet ud og fastlagt på forhånd.

Aftalen mellem udlejer og lejer træder først i kraft, når checken med indskuddet er overført. Det sker at en udlejer, som har fundet et bedre bud, springer fra aftalen i sidste øjeblik.
Gode ord og forkortelser at kende, inden du kaster dig over boligsiderne:

Real estate: Ejendomsmægler
By week: Huslejen betales per uge
Long term: Lejekontrakt med varighed over 6 måneder
CH/GCH: centralvarme/ gas-centralvarme (central heating
)
P/F: delvist møbleret (partly furnished)

D/W: opvaskemaskine (dishwasher)

S/C: med egen indgang (self-contained)
F/F: fuldt møbleret (fully furnished)
INC: inklusive faste udgifter (inclusive of bills)
W/D: vaskemaskine og tumbler (washer and dryer)

K/B: køkken/bad (kitchen/bathroom)

W/M: opvaskemaskine (washing machine)
O/L: med udsigt til (overlooking)
NO DSS: ingen bistandsmodtagere (Department of Social Security)

PCM: per calender month

Postcode
Det britiske postnummer-system er meget detaljeret og velfungerende. Postnumrene består af et eller to bogstaver (SW=southwest, W=west, NW=northwest, SE=southeast, E=east, NE=northeast) samt et nummer for det lokale område – dernæst et nummer + to bogstaver som er koden for gaden og husnummeret. Ved hjælp af postnummeret kan du finde den nøjagtige adresse, også når du bruger GPS.

Hostels
Kommer du til byen uden en bolig, er et hostel en midlertidig løsning. Se f.eks. www.hostels.com/london

Dansk KFUK
Mange unge danskere begynder med at bo på Dansk KFUK. Der findes både drenge- og pigeværelser, som man deler med 2 til 4 andre. KFUK er et godt sted at møde andre danskere, som man så eventuelt kan flytte i hus eller lejlighed med senere. Der er også altid nogen, man kan tale med om sine problemer og få gode råd fra. Der er lange ventelister, så det er en god idé at kontakte K i så god tid som muligt.

Dansk KFUK,
"Nutley Court",